fredag 10 juni 2016

Sommartalet från skolavslutningen 2016


SOMMARTAL 2016
Hej, igår på niornas avslutningsmiddag höll jag ett uselt tal eftersom folk grät, så idag har jag försökt vara lite rolig. Men eftersom jag är vuxen och ni är barn så förstår ni ju inte humor…
..Jaha, nu tänkte jag inte prata så mycket om sommarlovet eller om hur många köttbullar vi ätit i matsalen, för det har jag redan gjort för två år sen. Jag ska inte heller prata om att det är bra att misslyckas om man vill utvecklas eftersom det är av sina misstag man lär sig, för det gjorde jag förra året.
Nä, jag hade tänkt tala om hur man lyckas, hur man blir en bra elev... Hur man trivs i skolan helt enkelt
Jag har därför listat 12 goda råd
(helt grundade på mina erfarenheter här på Entréskolan som mentor i 9_2)
1.              Planering är allt - kom i tid, ha allt material med dig och förbered dig genom att titta på planeringen. Ju mer förberedd du är, desto mer får du ut av undervisningen.
Alltså – kolla in facebook, snapchat, instagram och twitter för det senaste skvallret.
(Om du behöver så har Johan lösenordet till wifi…)
…för du vill ju inte komma helt ovetande om vad som hänt eller vilka som sagt vad till vem...är det nya rykten på g? Förberedelser är alltså mycket viktiga om man vill hänga med.
2.              Gör arbetsschema – ja, schemalägg hela veckan.
Räkna med 40-timmarsvecka. Planera noga in lektioner och tid för inläsning och framför allt tid för rast och vila.
Planera dina pauser så att du slipper bli stressad!
När ska du vila? Var ska du vila? Vilar du bäst hemma, i skolan eller på biblioteket?
Försök att skapa de bästa förutsättningarna för din inlärning!
Ja och självklart….Ta sovmorgon om du känner dig lite sliten.
3.              Fråga alltid läraren om du inte förstår eller är osäker på något.
Det finns inga dumma frågor. Läraren vill att du ska fråga.
Viktiga frågor kan vara:
Får vi sluta tidigare? Är det lunch nu? (eller hur Calle?)
Måste jag ha penna? Vad ska jag skriva? Vem är du?
Ge svar på tal, t ex om läraren skäller på dig för att du pratar eller stör svara alltid: Men han pratar också! Eller Det var inte jag!
4.              Utnyttja läxhjälpen om det finns tid för detta. Då kan du fråga läraren och få en repetition av genomgångar mm.  Anteckna och skriv av det hen säger – det brukar räcka för E....
Kanske kan du kan få reda på svaren på provet i förväg, eller så kan du ta en tupplur.
5.              Dela upp längre avsnitt i kortare delar.
Ja, stanna upp. Gör anteckningar, skriv stödord, skriv av grannen eller kanske bara rita en snopp, gärna kludda små roliga troll över hela provet och ja, varför inte chatta med någon via datorn när du ändå fått låna en...
Det kan vara bra att ställa frågor till sig själv om innehållet. Så när du är klar med ett längre avsnitt kan du sammanfatta innehållet genom att fundera på:
Varför i helsike läser jag detta?  Vad har jag för nytta av att kunna det här?
Då väcks lätt frågan: Vad i helsike håller jag på med hela dagarna när solen skiner? Vad har jag missat?
Se också till att alltid belöna dig själv när du är klar med ett avsnitt, när du lyckats ta en extra paus eller fått läraren att flytta fram provet eller glosförhöret en vecka-.
Gå helt enkelt till godisland och shoppa en lagom påse och lite energidryck – det är du värd!
6.              Arbeta i lagom långa pass. Ta många raster så kan du arbeta mer koncentrerat om du skulle råka anstränga dig. Tänk på att inte slita ut dig på dagarna eftersom då orkar du inte hångla, se netflix, spela dator eller göra snygga pruttmunnar på instagram på fritiden. (Daniella, vad tror du?)
7.              Förbered dig - Inför prov eller redovisning: Skriv stödord på lappar och göm i skjortärmen, byxan eller fota med smartphonen. Titta försiktigt på dem under hela provet.
Ja, när du har prov, gå runt i klassrummet och tjuvkika på kamrater när du ska vässa pennan eller gå på toa. Prova att ringa en vän om du ska göra nummer 2. Det är bara fusk om man upptäcks.
8.              Öva – ja, träna dig i att dra slutsatser och att analysera. Reflektera över innehållet och diskutera med dig själv eller andra. Ifrågasätt allt. Vad är det som säger att Janne har rätt? 
Fråga, säg emot och byt gärna ämne så slipper ni en stund av lektionen.
Det är ju inte ditt fel om läraren råkar tappa tråden och börja prata om rasism på No-lektionen eller så... Lyckas det så kan det ju leda till att du blir poppis i klassen samtidigt. Win Win:-).
9.              Repetera - Ju fler gånger du repeterar och skriver om samma glosförhör desto större chans att du klarar av det. Samma sak med matteprov.
Varför plugga, när man kan sikta på tredje omprovet eller sommarskolan?
10.           Samarbete - Arbeta gärna tillsammans med en studiekamrat.
Man lär sig själv mycket genom att arbeta tillsammans, man kan ju kopiera delar av arbetet också…
Sen är det så mycket enklare om man vill sluta tidigare, sticka till mcDonald's eller bara chilla, om man är två.. Ja, du kan ju alltid få låna några spänn..
Ja just det, en sak till skriv aldrig namn på dina uppgifter eftersom då vet ju inte läraren vem som ska få F. Som i 9.1 och 8.2…Funkar alltid! Säkert kort
11.           Prata  – t ex studieteknik med dina lärare och studiekamrater, speciellt lärare eftersom då hinner de aldrig gå igenom läxor och uppgifter och du behöver inte arbeta något.
Fråga om lärarens barn och hur det var när hen var liten och sånt. Lärare älskar att tala om sig själva. Tänk på det – ett säkert kort om man vill slippa undan lite arbete en stund!
12.           Slutligen, ta hand om dig och din kropp.
Ät gott – Big Mac eller choklad funkar, sov och vila, motionera regelbundet – t ex genom en promenad till pressbyrån för att köpa en latte, men se framför allt till att koppla av, träffa människor, umgås och gör sådant som roar dig!  Låt inte studierna förstöra din skoltid allt för mycket. Självklart kan man chilla och vila även hemma, inte bara på lektionerna.

Jaha. Så…Lycka till med studierna!
Se nu till att vila upp dig ordentligt i sommar…
Glad sommar!

Inga kommentarer: