onsdag 27 oktober 2010

Regn över Bosporen


Fullt med folk som fiskar, trots regnet.

Onsdag 27/10
Idag har det varit mycket lärorikt. Vi har haft en gäst, Klaus från Österrike som föreläst och diskuterat kring islams roll i konsten, samhället och Turkiet i allmänhet. Det islamska budskapet visar sig i den konst som producerats under ganska lång tid i Turkiet och arabvärlden. Vi har resonerat kring det turkiska samhällets förändring i samband med Kemal Atatürks revolution och omvandling. Den förändring som skedde från 1923 och framåt saknar motstycke tror jag. Språket ändrades, regler och lagar (man tog t ex tyska och italienska system och översatte), den sekulära staten införs och man översätter koranen till turkiska (rent av en revolution eftersom det inte anses möjligt ellet tillåtet). Då avskaffade man kalifatet och närmade sig väst. Men borde man inte kommit längre?

Istanbuls roll som mötesplats mellan Asien, orienten och Europa hann vi med att prata om också. Efter en intressant förmiddag tog vi oss upp till Haga Sofia, en av världens största byggnader. Först en kyrka, sen en moské och nu ett museum. Vi studerade konsten och utrycken i den, blandningen av kristet och islamistiskt. Vi har även besökt Islamic Art Museum för att titta på och göra work shops kring islamiska mönster, konst och uttryck. Vi kopierade och försökte efterskapa de avancerade mösnter som finns i mer eller mindre allt. Jag vill liksom vara bildlärare lite nu...


Efter museumet så vandrade jag ensam tillbaka till hotellet och bara tittade, ja lite shoppning också. Istanbul är en stad som ständigt rör sig på något sätt. Med 16 miljoner människor i samma stad så är det alltid folk i rörelse.

All handel, mer eller mindre, sker i små ganska ordentligt specialicerade butiker eller butiksstånd. En gata har bara djurmat och djuraffärer, en annan bara elektriska saker, på en annan säljs bara cyklar osv. Jag passerade igenom Istanbuls Clas Olson. En gata med små butiker på rad under markiser som sålde allt som kan önskas för att meka, bygga, laga, mura, borra osv.

Inga kommentarer: