tisdag 29 september 2009

Höga toppar och djupa bottnar...

Intressanta steg mellan olika känslor i detta jobb.
I en av mina klasser har det varit tungt i veckan. Känns nästan som om man valt fel yrke... Är det verkligen så tråkigt det man har att komma med? Stod faktiskt i måndags lutad mot tavlan och seriöst ifrågasatte mitt yrkesval (15 år för sent...). Fast ska tilläggas, det är som vanligt inte en hel klass som är jobbig, utan det handlar om ett fåtal elever som sänker hela gruppen.

I min nia har det däremot varit rena fröjden (himmelriket med tanke på ämnet:-).
Vi började en gruppövning i går som jag hittat i Aktivitetsbok Liv från N&K. Den handlar om att eleverna ska rangordna olika saker utifrån frågan: Vad är värst? Det är t ex saker som Att rycka vingarna av en fjäril, att slakta en gris, att döda en annan människa i krig, att avrätta en mördare, att göra medicinska försök på en apa osv.

Det har varit brinnande diskussioner om allt från likheten mellan fjärilens och apans lidande, för eller emot dödstraff, bödelns ansvar till att slakta djur för att äta. Jag har suttit och lyssnat, njutit och bara älskat min klass. Deras samtal har sedan fortsatt i korridoren och även inne på svenskalektionen. I morgon har de tredje lektionen och de vill fortsätta ytterligare. Övningen går ut på att man till slut ska formulera någon form av regler/budord utifrån den rangordning och de samtal som varit. Det ser jag fram emot...

Finns fler anledningar att älska den klassen just nu... Jag rättar deras läsloggar om Abrahamitiska religionerna, brevet till Gud samt skrivuppgiften med argument på temat Gud finns/gud finns inte! hittills övervägande VG i betyg. Egna tankar, frågor, kritiskt tänkande, engagemang, känsla, kopplingar till vardagen osv. Jättekul att läsa. Intresserade elever och roliga uppgifter ger resultat.

1 kommentar:

Anders sa...

Hej Janne!
Intressant att läsa din blogg!
På frågan "finns Gud" så finns det ett formellt logiskt bevis på hemsidan (vänstermenyn) bloganders.blogspot.com för en intelligent Skapare.

Ha en bra dag!
mvh Anders Branderud