onsdag 30 maj 2012

Föräldramöte i kväll. Har träffat föräldrarna till de elever som jag träffade på eftermiddagen idag. Ska bli kul att börja med en ny klass. Vi presenterade arbetslaget och vårt arbetssätt samtidigt som vi fick föräldrarna att prata med varandra om förväntningar, samarbete mm. Ganska lyckat föräldramöte, tror jag. När man presenterar och resonerar om vad vi gör och varför så blir hela idén tydlig. Jag tror verkligen på att arbeta med relationer, samtal, ämnesövergripande arbetssätt, projekt, tematiska studier och med en sund ordning och reda utan att vara en "lill-hitler". De föräldrar som var där verkar vara nöjda med det vi presenterat och med de intentioner vi har. Skönt. En bra start. Sen kunde det ju varit fler familjer representerade...

tisdag 29 maj 2012

Arbetsförhållanden

Det händer inte bara mig. Domen i Gällivare är helt absurd. Att man ska förvänta sig att bli utsatt för våld som lärare är rena skämtet. I Eskilstuna Kuriren uttrycker sig Gunnar Bäckström så här:

"Sörmland Bevare oss från Gällivare! En tonårselev tog sig för att hota och sparka en lärare som föste ut honom ur matsalen där han uppträtt olämpligt. Detta är en av de uppgifter en lärare har – att hålla ordning. Nu vägras läraren skadestånd, eftersom domstolen ansåg att en lärare måste finna sig i att få stryk ibland. Det skulle ingå i yrkesrollen! Gäller denna häpnads­väckande bedömning i lika mån åklagare, domare och nämndemän? Domaren jämförde lärare med poliser som ibland utsätts för livsfara i sitt yrke.
Man kan tycka att detta är en svag motivering eftersom poliser har utbildning i handgemäng. Domarens motivering ger dock nya infallsvinklar till ett länge känt problem.
Lärarens tid går enligt uppgift huvudsakligen åt till att hålla klassen tyst och i ordning och för detta behövs kanske vissa redskap som en batong och ett skjutvapen. Automatvapen är uteslutna eftersom sådana är reserverade för de kriminella gängen. Är bättre utrustning vad som behövs för att fullt utnyttja lärarens tid och kompetens? Sverige är ett otroligt land, gränslöst i sin officiella naivitet."
Källa: http://ekuriren.se/ledareasikter/insandare/1.1449819-ska-lararna-ha-batong-
Gunnar har rätt. Vi är inte så lite naiva och det verkar vara helt fel att ställa krav och upprätthålla viss ordning, stil och god moral. Curlingsamhälle?






tisdag 22 maj 2012

Glada nyheter...?!

Kan inte låta bli att kommentera följande nyhet: Skolchefen i Eskilstuna slutar. Förhoppningsvis rekryterar man en chef som har personalens förtroende, inte en floskel-droppare som inte har den grundläggande förståelse för sin verksamhet och de problem som personalen möter. Ödmjukhet är klart mer önskvärt än tomma löften och vackra ord.

Jag har ett förslag på innehåll i jobbannonsen:

fredag 11 maj 2012

Olika uppfattning

Uppfattningen om polisanmälan av våld och hot är inte riktigt densamma beroende på vem man frågar. Att göra en polisanmälan på egen hand skapar en skum situation, men om skolan inte vill så vad ska man göra? Dock är det viktigt att man skriver incident-rapporter och anmäler händelser. Jag vill inte acceptera att den förvinner eller förtigs. Fast riktigt bekväm med att inget sker är jag inte.

tisdag 8 maj 2012

Kärnfysik?

Tänk att det ska vara så svårt att få saker att hända. Det verkar rena kärnfysiken att få papper att torka sina händer med när man tvättat sig i klassrummet. För länge sedan, i samband med fågelinfluensan satte man upp nya hållare för pappersservetter. De fylldes från början men sedan dess har de varit tomma. Vi påpekar, felanmäler och påminner om att de måst fyllas. Vad händer? Inget och åter inget. Första lösningsförslaget: Det kan ju lärarna göra! Till slut efter flera påpekande och kommentaren att det ändå inte är en läraruppgift att sköta detta, så händer följande: Man börjar undersöka/förhandla om vem som ska utföra jobbet, hur lång tid det beräknas ta och vem som ska betala. Detta påbörjades i januari, tror jag. Resultat? Inget! Intressant... När man exempelvis lägger på vår bildlärare ytterligare betygssättning i alla sjuor eller andra tillkommande uppgifter för lärare så ska det inte beräknas, bedömas eller utredas om vem, när eller till vilket pris. Nej, då ska det bara göras. Tid eller kostnad är inte intressant, men det verkar väldigt intressant när vi vill kunna sköta handhygienen i klassrummet... suck! Vems tid är mest dyrbar?

onsdag 2 maj 2012

Skolans ansvar

Jag tror på att man ska polisanmäla våld och hot för att markera att det INTE är ok. Självklart ska vi ha dialog och mötas, men skolan måste vara samhället och samhällets kan inte undvika att markera vad som är accepterat eller inte. Om man ständigt kan snacka sig ur eller komma "undan" med ett "förlåt" så tror jag att man inte ser allvaret och snarare ges möjlighet att fortsätta med sitt negativa, aggressiva eller destruktiva beteende. Någongång, helst tidigt ska foten sättas ned... ju senare ingripande, desto sämre förutsättningar för att förändra eller vända trenden.