torsdag 6 december 2012

SUCK...
Förbjud mobiler... jo tjena.
Insändare i ekuriren idag:
"Eskilstuna Fick nyligen höra att eleverna i finsk/svenska skolan årskurs 6 i Eskilstuna får ha mobilerna på när de ska göra uppgifter på lektionerna. De kan lyssna på musik via hörlurar. Men hur ska de kunna koncentrera sig på uppgiften? De kollar på Facebook på datorerna. Nej, ha mobilförbud på skoltid.

Moster"

Jag var bara tvungen att säga något:
Mobilen är inte bara en leksak. Den är ett hjälpmedel. Jag har elever som fotograferar exempelvis läxanteckningar på tavlan eller genomgångar och så antecknar man viktiga saker i telefonen. Glosorna till testet, så kan man öva på bussen hem. Smart...phone...

Med smartphone kan man utnyttja QR-koder för överföring av information, schema, länkar eller annat viktigt. Eleverna kan spela in föreläsningar med eller utan bild. En vanlig telefon kanske inte är lika smart, men om man kan utnyttja den som ett hjäplmedel så är det alltid en vinst.

Att lyssna på musik för att få arbetsro är en enkelt vapen mot okoncentration i klasser som blivit allt större. Om eleven arbetar flitigt och samtidigt lyssnar på musik, vad är problemet? Att vissa fuskar med sms mm. är väl inte så bra, men det går att hantera, precis som fusklappar eller viskningar. Dessutom väl prov en utdöende kunskapstest? Ingen i arbetslivet arbetar väl alltid på egen hand utan tekniska hjälpmedel? Ska vi ta bort datorer för kontorspersonalen så de kan sköta sitt jobb (?) eller ska vi ha modern teknik?

Faktiskt så har en smartphone bättre kapacitet än äldre datorer och bör väl utnyttjas som en resurs istället för att förbjudas? Det handlar om att börja se resurser inte problem!  / Janne

Inga kommentarer: