torsdag 28 januari 2010

Behörighet i skolan

Det är mycket snack från politiskt håll om behörighet i skolan, då snackar man lärare.
Men är det kanske idé att vidga begreppen lite?
Är man behörig som rektor bara för att man är den som tackat ja till jobbet, jobbat längst eller har lust att bli rektor?

De lärare som saknat poäng i sin utbildning har fått stå tillbaka i löneutvecklingen tills de kompletterat och tagit sin examen. Men outbildade rektorer...

Visst man planerar att gå rektorsutbildningen (som tar ett par terminer) och samtidigt försöka arbeta som rektor, men är det en bra lösning? Kanske ska vi anställa några taxichaufförer eller lokalvårdare som "lärare" så kan de läsa in lärarutbildningen vid sidan av undervisningen under ett par år... ?! *ironi*

2 kommentarer:

Killfröken sa...

Jag tror att de flesta som styr över skolan har tänkt som du gjort. Grejen är att det är svårt att professionalisera en hel yrkeskår direkt. Vi skulle bli av med hur många skolledare som helst. Vad är lösningen? Att varje rektor (som är behörig) får ta på sig två-tre skolor var? Blir det bättre?

Jag tror att rektorsutbildningen på sikt blir allt mer av ett grundkrav från arbetsgivarnas sida. Det är ju ändå fullkomligt asdyrt att anställa dåliga ledare....

(Sen kan man fundera över Lärarutredningen - ett statligt förslag att låta människor utan lärarutbildning avgöra vilka som är värda att få sin lärarlegitimation....)

//K

Janne sa...

Visst, det ligger något i det, men vore det kanske inte bra om man rekryterade ledare som är just ledare? Måste alla rektorer på samma skola vara gamla lärare med samma bakgrund?
Kan man kanske ha en utbildad beteendevetare eller personalvetare som är van att leda och arbeta med människor?
Redan nu så skyfflas rektorerna runt på kommunens olika skolor och gör "samma" tabbar på varje ställe. När man berättar för lärare från andra skolor om saker som händer så kan man få svaret, "Jaha har ni den rektorn nu... Ja, så var det när vi hade henne/honom... som vanligt är det kaos - haha!!!
Trist...
Men alltså: Vilken är kompetensen vi behöver - ledarskap eller lärarerfarenhet?
Ha det!