söndag 1 november 2009

Religion och hårdrock

En sak som jag reflekterat över tidigare är kopplingen mellan tro, religion, Gud och hårdrocken. På konserten igår tänkte jag på hur religiöst påverkade både bandet och publiken var.
På "jumbotronen" i bakgrunden visade man ju i de ganska snygga bildspelen lite kitchiga bilder av vapen och andra "pojkleksaker" som snabba bilar och sånt, men även kyrkfönster, änglar, madonnor, keruber, buddhafigurer, kors (eller mönster med kors i) och eld eller explosioner (armageddon).
Flera av dem som gick och visade upp sina tatueringar hade kors eller liknande i dem och samtidigt fanns det i texter och titlar ord som t ex blasfemy och andra religiöst påverkade fraser.
En annan kul detalj; Trummisen Danne McKenzie satt som i predikstolen upphöjd över alla andra med en bild av sig själv på bastrumman. Bilden såg ut som klippt ur Jesusu Christ Superstar, den lite sargade mannen med långt hår och en genomträngande blick... Jesusfrillan äger ;-)

De är lite kyrkliga med andra ord de där rockerserna.. :-)

Men det är ju bara att lyssna på Iron Maiden, Ozzy, Black Sabbath (bara namnet) och deras texter så ser man det religiösa perspektivet. Det är kul eftersom eleverna i skolan hävdar att religionen inte spelar någon roll i deras liv och de har ibland svårt att förstå religionens koppling till vardag och samhälle. Kanske dags för lite Black Sabbath, Mustasch och Iron Maiden i klassrummet...

Och om man tittar i bibeln så kan man se kopplingarna tydligt:
"[...] Odjuret jag såg liknade en leopard, och dess fötter var som en björns och dess gap som gapet på ett lejon." (Upp 13:1-2)
Som gjort för en hårdrockstext -Uppenbarelseboken är rena näringslösningen för hårdrocken...

Läs mer:
http://www.bibel.se/bibeln/Upp.pdf

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Intressant inlägg om hårdrock och religion! Som hårdrockare och religionslärare själv så har jag funderat på det rätt mycket, framför allt att hårdrocken nästan inte skulle ha nått att skriva om, om det inte var för relgionen!;)

Försöker ta in musiken så mycket det går i undervisningen och tänkte att du kanske hade några idéer att utbyta? Maila på louiserickards@hotmail.com!

Hälsn Louise "Teacher from hell" Rickardsson