tisdag 22 september 2009

HUR DUM FÅR MAN BLI?

I Trelleborg visar politikerna upp en viss (underdrift...) brist på insikt om lärande, pedagogik och arbete/metoder i skolan...

"Lärarna i Trelleborg kan få högre lön – om eleverna gör bra ifrån sig på de nationella proven. Blir resultaten sämre minskar lönen. Så lyder i korthet det förslag som lagts fram av den borgerliga majoriteten i kommunen. Den omdiskuterade lönemodellen ska nu utredas vidare av gymnasieförvaltningen.
– Vi eliminerar alla problematiska faktorer. Detta är vattentätt, säger gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Lars Hemzelius (FP) till SvD.se"

Källa: SvD 22/9

Läs hela artikeln: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3501103.svd

Alltså, skolan kommer att sikta in sig på att nå de mål som bedöms i nationella proven, inte de strävansmål som bygger på insikt och förståelse, NEJ bara mätabara PROVKUNSKAPER räknas.

Processer, gruppövningar, insiktsfulla temaarbeten, reflektion i vardagen, fängslande och lärorika dramatiseringar, brev och kortskrivningar, redovisningar eller lärarens kompetens i handledning, bemötande, uppbackning eller det vardagliga arbetet spelar visst inte så stor roll.

Det är ju PROVET som räknas!!!
Synd för dem som har svaga klasser eller många med dyslexi...

Jag har tidigare tagit upp de elever som inte klarar av att skriva prov. Vissa på grund av läs- och skrivsvårigheter, andra som får "frossa" och "hjärnsläpp" i provsituationer, men som kan redovisa allt från godkänt till MVG muntligt i samtal eller andra typer av uppgifter.
Så med "Trelleborgs-modellen" ska läraren, som hittar och lockar fram dessa kunskaper på andra sätt, inte få samma löneökning som den som lyckas pricka in kunskapsmålen i klassen som sedan kommer på provet. Helt sjukt!
Practical joke...Eleverna misslyckas med flit på provet och ger därmed läraren lönesänkning...;-)

Som sagt, vart tog strävansmålen vägen? De är ju viktiga. Fast om man slutar med det kan man ju istället koncentrera sig på enklare kunskaper som man lätt kan mäta. Elever som kan mycket men förstår lite... Jeopardy gör bejublad come back i svenska skolan...

Andra röster om dessa dumheter...
http://christermagister.wordpress.com/2009/09/17/lararlonesystem-jo-anmals/
http://christermagister.wordpress.com/2009/09/10/elevernas-betyg-styr-lararens-lon/
http://hannahakanson.blogspot.com/2009/09/lon-efter-resultat-inte-losningen-pa.html

Ha det!/Janne

2 kommentarer:

Vittran sa...

Hade det varit första april skulle jag trott att det var ett skämt. Att politiker har lite om hjärnceller är inte ovanligt. Undrar hur dom var när dom gick i skolan. Med deras kunskap hade nog inte läraren fått någon lön.
Trevlig helg!

Janne sa...

Skola=industriproduktion, antal enheter per timme är ju lätt att kontrollera.
Billiga poäng bland dem som inte vet hur det ser ut eller fungerar. Suck, man blir trött.