tisdag 5 maj 2009

Hej Gud, varför finns det religioner?

Hej, har precis haft en riktigt kul lektion i religion i vårt religion-tema.
Vi hade en gruppövning där eleverna skapat en ny modern religion för 2000-talet. Utgångspunkten för varje grupp var: Vilka är ERA behov?

De hade kloka tankar om att deras nya religion skulle ge dem styrka inombords, en säkerhet och trygghet. I religionen skulle man söka stöd i olika skeden i livet och deras bild av det gudomliga var omväxlande. Man kunde t ex chatta eller e-posta Gud/-arna, några valde jultomten som bilden av Gud. Gud var som en kraft, "Saken" som bara fanns där i den form som människor behövde och gav det stöd som människor önskade. Eller så fanns det gudomliga som en hemlig kompis som gav tröst och stöd, en Gud som lever i en själv. Kyrkan skulle för en grupp vara "som ett café där man kan chilla och umgås, inte en stel och kall kyrksal" osv.
Många intressanta synpunkter och det jag ville att eleverna skulle fundera på var ju religionens betydelse i livet för den som tror, vilken religionens funktion är och kan/bör vara.
Lite religionssociologi sådär i åttan... ;-)
Under lektionen hade jag två gäster i klassrummet, eller gäster?...de deltog i arbetet med eleverna. Den ena är präst och den andra ska bli präst. Roligt med annan input tycker jag.
Vi samarbetar för övrigt en del med henne (prästen alltså) när vi läser religion.
Som agnostiker/hedning kan det vara bra med lite "gudomlig kraft" i klassrummet ibland :-).

Fick för övrigt höra om en religionlärare på högskolan som på fullt allvar menade att man måste vara troende för att vara en bra religionslärare, vilket trams! ELLER?

Kolla uppgiften vi arbetade med?
nvänd den gärna och kom med feedback om du vill.
Finns att ladda hem på vår hemsida: http://www.eskilstuna.se/templates/Page____173270.aspx
/Janne

Inga kommentarer: