måndag 17 november 2008

Demokrati och döden

Kul dag idag. Under tre timmar hade vi besök av tidningen Folket och arbetade med det fria ordet i en av mina åttor på svenska och SO, nämligen genom att skriva insändare till tidningen med anledning av demokrativeckan i Eskilstuna kommun.

Ett bra inslag i skolan tycker jag - demokrativeckan. Fast vi skickar ofta in insändare till tidningen även utanför den speciella veckan. Tidningarna är oftast pigga på att ta in elevmaterial och eleverna tycker det är kul att se sina texter i tryck både i papperstidningen eller på webben.

Idag var vi på S:t Eskils kyrkogård på studiebesök med niorna. Vi satt i Ljusets kapell, lyssnade och samtalade med "vår" präst. Naturligtvis pratade vi om döden och begravningar ur flera olika vinklar - rättigheter och vem som betalar, likväl som Gudsbegrepp, tro, spöken och Bibelns innehåll kom upp. Eleverna hade många frågor och det var mycket givande. Vi fick även (de som ville) titta in bakom kulisserna och se den värld som nästan ingen annan ser.

När man arbetar med ett sådant ämne som döden kan det vara en god idé att ha med ett "proffs". Det finns många funderingar när man går i nian som man behöver få ventilera. Svåra frågor behöver man också prata om, men det blir inte så ofta vare sig i skolan eller hemma. Kan vi i skolan initiera samtal med föräldrar eller andra vuxna tror jag att eleverna får större möjlighet att liksom se världen och förstå den.

På förmiddagen redovisade eleverna sina intervjuer på temat "meningen med livet" och några hann förbereda sin andra intervju på temat "Vad händer när man dör?". I morgon ska de skriva i sina loggböcker om studiebesöket, de ska träna sig i att reflektera med andra ord.

Ha det!/JANNE

Inga kommentarer: