onsdag 18 december 2019

Sista lektionen för i år.

Så sitter vi här med det sista testet för i år i religionskursen på Ekonomiprogrammet. Eleverna skriver och resonerar om vad som är rätt och fel utifrån etiska modeller. Detta gör vi den sista dagen innan avslutningen. Vi kör verkligen ända in i kaklet. Kursen fortsätter ju dessutom efter jullovet, och om det varit en kurs på en termin hade den fortsatt till den 17 januari innan terminen bryter.


När jag arbetade på högstadiet minns jag med vånda den stress och oro som infann sig de sista veckorna i december på grund av att alla betyg och annat skulle vara satta redan den 13-14 december, vilket gjorde att all undervisning var tvungen att vara "klar" nån vecka innan så att vi hann bedöma allt och sätta betygen så att administrationen skulle hinna med sitt jobb. De veckorna som var kvar efter det handlade inte om bra undervisning längre utan mer om att ha "verksamhet" med eleverna. Alla elever visste att betygen sattes den 14:e, så efter det kunde man "chilla". Lärarna stressade ihjäl sig och hade ingen energi till att genomföra några fantastiska lektioner de sista två veckorna, vilket gjorde att det försvann ganska många lektionstimmar. Dessutom var känslan av att man skulle få hjärtinfarkt allt för påtaglig i vardagen...


Jag minns att vi, på min förra skolan, förslog att vi skulle lämna ut betygen i januari för att kunna arbeta fram till skolavslutningen med lektionerna och sen i lugn och ro sätta betyg, men det gick inte för sig. Detta trots att vi genom att lägga ut en extra studiedag före eller efter lovet skulle möjliggöra att bedriva undervisning på "riktigt" fler hela dagar än att syssla med "uppehållande verksamhet" i två veckor i slutet av december. Även om det är trevligt med julfilmer, lekar, julpyssel och fika så är det kanske inte det mina lektioner borde handla om.


Så ja, att ändra på detta skulle förmodligen ge en enorm lättnad i arbetsbörda och minska stressen för lärarna samtidigt som kvaliteten på undervisningen skulle öka. För ärligt talat, vad är problemet med att eleverna får sitt betyg i handen vid vårterminens skolstart istället för på avslutningen ?

Inga kommentarer: