måndag 22 oktober 2012

Måndag i oktober

Jag har inte skrivit på ett tag. Haft annat för mig... Två veckor föräldraledigt och sen en vecka i sjuksängen.
Åter till jobbet nu. Borde vara fit for fight och utvilad efter först en kul och givande kurs, sen föräldraledigt och en vecka i Turkiet med dottern, men nej. Trött direkt. Suck.

Trött på attt jobba i en verksamhet där man så tydligt inte är värd något. Låg lön, dåliga möjligheter att få en löneutveckling och framför allt dåliga förutsättningar att göra ett bra jobb.

Trött på klassrum som inte rymmer alla 34 eleverna som ska vara i klassrummet på lektionen.

Trött på svensk-engelskagrupper på 42 elever med en lärare.

Trött på att ha sex datorer på 180 elever. Vi arbetar analogt helt enkelt. 2000-talet, nja knappast.

Trött på att alla anställda eller klasser/grupper inte värderas lika, där vissa verkar vara mer värda än oss andra och kan diktera villkoren och ta största delen av den gemensamma kakan, utan att omgivningens protester blir tagna på allvar.

Trött på att ta emot så många elever som, trots goda omdömen från sexan, inte vill, kan eller orkar engagera sig eller ta ansvar för sitt lärande.

Trött på allt fler elever med dåliga förkunskaper.

Trött på att bemötas med aggresivitet när man ber elever sluta leka med sina mobiler, ta ner fötterna eller bara bete sig som normala människor förväntas bete sig.

Trött på att få "Håll käften!" kastat i ansiktet när man försöker göra sitt jobb (hände idag).

Trött på att grupperna är för stora och tiden allt för kort.

Trött på att lyssna på tinnitus-pipen hela tiden när tystnaden kommer.

Trött på att leva i konsekvenser av andras tokiga beslut.

...men jag tycker om att vara lärare ändå, trots allt, konstigt nog eller på pin kiv;-)

2 kommentarer:

Linda O sa...

Usch Janne, jag förstår att du är trött. Din situation låter riktigt galen. Hur kan det vara så stora grupper? Någon som läst Hattie som fan läser bibeln kanske? Inte ens den mest fantastiska lärare kan göra underverk om förutsättningarna ser ut som du beskriver. Vad ska jag säga. Inte att det går över, för det lär det ju inte göra. Spontant känns det som att det måste finnas andra skolor som erbjuder bättre förutsättningar. Byt jobb.

Evelyn sa...

Hej Janne! Din gamla elev Evelyn som skriver, jag hittade din blogg via Facebook. Tycker det är jättetråkigt att läsa att det är så mycket bekymmer i lärarjobbet. Men stå på dig för du är utan tvekan den bästa läraren jag har haft under alla mina skolår. Du är en superbra lärare och en inspirationskälla för många av dina elever. Fler lärare borde vara som dig så keep up the good work! hoppas allt är bra annars :)