fredag 21 september 2012

Fredag kvart i fem

Kursen är på sin upphällning, ja den har faktiskt slutat i eftermiddags vid fyra. Känns som om det inte blir detsamma igen när jag kommer hem. Så många nyheter, så många nya idéer och möjligheter. Om bara man kunde använda datorerna ordentligt. Som det är nu funkar INGET. Med den nya tidens digitala verklighet fungerar inte ett låst system. Nästan alla elever har en mobil med kamera idag - varför inte göra den till ett aktivt verktyg också? 

Nu handlar det inte längre om att ha microsoft office som enda program i kommunens datorer.

För att kunna interagera med elever och omvärlden måste man kunna ladda hem alla dessa gratisprogram som eleverna och vi lärare kan använda i vår vardag, i vårt lärande och som en resurs likväl som en möjlighet att inhämta, förstå, utforska och presentera skolarbete, kunskap, omvärldsanalyser samt aktivt använda i vardagen eftersom de ofta är anpassade för smartphones och läsplattor.

Vi har idag arbetat lite med QR-koder och nu inser jag vilken möjlighet som vilar i dessa skumma små kodade kvadrater. Vi kan göra "tipspromenader" med frågor eller uppgifter i QR-koder. Vi kan tagga hela skolan med viktig information som eleverna med smartphones kan läsa. Vi kan göra utställningar i staden med massor av fakta knutet till platser, hus, torg eller annat genom att bara tagga dem med information. På så sätt kan vi göra fördjupningar av kunskap och historia med hjälp av verkligheten. När alla har en smartphone (typ snart) kan vi tagga läxor, uppgifter och liknande vid utgången så att alla kan ladda hem dem innan de lämnar huset. Ja, det finns bara möjligheter...

SPRED THE REVOLUTION!

Kurskamrat som skapar interaktiva "quiz" med gratisprogrammet joecutting.
Ett enkelt redskap som även gör det möjligt för eleverna att själva redovisa och förklara sina kunskaper.  


Inga kommentarer: