lördag 4 december 2010

Suck

Hur ska man kunna få eleverna att sluta använda mobilen i klassrummen när till och med föräldrarna ringer på lektionstid? "Pappa ska ringa..." Varför då? En elevs mamma ringde under en lektion för att berätta om det senaste klädfyndet... suck!

Mobiler kan vara ett gissel. I en del klasser finns det ingen förståelse för att det är störande att man svarar och sms:ar eller till och med pratar ogenerat på lektionerna, medan vissa klasser där fattar man och undviker det.

Det intressanta att ett flertal elever inte ens blir generade av att avslöjas eller bli tillsagda om att de ska sluta leka med mobilen, eller då de gör andra regelbrott eller sociala övertramp... nä, de blir snarare förbannade på mig som lärare då jag säger ifrån. Att följa regler eller ta konsekvenser av sina handlingar är inget för curlinggenerationen, man gör alltid som man själv vill.

Men det är inte alla elever som är som curlingklot...de flesta är toppen, men vissa...

2 kommentarer:

Morrica sa...

Ska man få eleverna att sluta använda mobilen i klassrummet? Jag är inte helt säker på det. Mobiltelefonfrågan börjar bli en kepsdiskussion, och när det väl gått prestige i den blir den riktigt svårlöst.

Finns det inte fler sätt att ta sig an problemet?

Janne sa...

Jo i vissa fall, men då de sitter och sms:ar under genomgångar eller instruktioner, talar högt och stör eller leker bort 30-40% av lektionstiden och sedan inte kan förstå att de inte får betyg. Flera elever använder mobilen till att anteckna information, söka på nätet mm. Det är ju praktiskt, men att ha den som leksak ISTÄLLET för att vara närvarande i tanke och handling, det är ett problem speciellt som flera av de som gör så har svårt att nå målen ändå...