lördag 27 november 2010

Lördag igen

...veckorna flyger verkligen fram.
Känslan på jobbet är dubbel. Dels är det väldigt skönt att börja med lektioner och träffa eleverna. Vårt nya schema fungerar bra och stämningen är god på många sätt.

Däremot är det en ganska stor stress att veta att om två veckor ska betygen vara klara och innan dess ska underlagen skrivas. Suck, efter mer än en månads frånvaro och på grund av det kaos som var innan det så känns det tungt att hinna ifatt, vilket faktiskt är orimligt. Det är inte bara jag som har detta problem efter sjukfrånvaro mm. När man återigen börjar få svårt att sova, koppla av eller vara kreativ är det skönt att man får uppmuntran uppifrån om att "ta en sak i taget och sätt in vikarie så du känner att du hinner med det du ska". Det känns verkligen som en lättnad.

Det är verkligen inte rimligt att arbeta 100% med klasser och planering, handledning med aktuella arbetsområden samtidigt som man ska sätta sig in i det som skett under frånvaron, skriva omdömen, rätta arbeten som gjordes i september-oktober osv. Att då få sätta in vikarie vissa timmar för att göra det som ligger och väntar känns otroligt bra. Det är rimligt att man kan göra så i de fall man faktiskt inte hinner med sina uppgifter. Det kan ju hända vem som helst att det under en kort period är alldeles för mycket som ska göras och att man upplever sig otillräcklig eftersom man inte hinner med. Den känslan är ganska knäckande. Att i det läget få hjälp genom att få extra tid borde vara en billig lösning jämfört med kostnaden och problemen som kommer då någon inte orkar längre och blir sjukskriven.Det är viktigt att säga stopp och be om hjälp tidigt , inte vänta tills man rasat ihop. Jag tror att om vi vågade att be om hjälp eller föklara vår situation när det är jobbigt så vi kan lösa dem gemensamt. Förebyggande stresshantering...

Stresskursen, mindfulness, varje torsdag är mycket givande. Det är lika skönt att gå dit varje gång. Känns lite som en andningspaus. I torsdags provade vi yoga och det gjorde mig lugn efter en jobbig dag. De negativa tankarna rann liksom av efter 5 minuter. Med hjälp av kursen så känner jag mig lugnare. Genom att tänka annorlunda och vara mer i nuet kan man möta vardagen och de problem man möter med andra ögon. Kursen är en hjälp att leva mer i nuet och fundera på vad som är viktigt.

1 kommentar:

Leo Carlsson sa...

Hang in there så ska du nog se att det blir bättre. :) Och fortsätt för guds skull med mindfullness! Testa gärna meditation med, min stresströskel blev dubbelt så hög som innan!