fredag 24 april 2009

KRIG OCH FRED

Vi har precis börjat med ett större tema om krig och fred i 9:orna. Väldigt intressant. Eleverna läser olika texter, ser film och lyssnar på föredrag. Efter alla lektioner antecknar de i sina böcker och skriver en typ av loggbok om innehåll/frågor/tankar. Dettas istället för prov. När vi arbetat med grunderna ska de fördjupa sig med hjälp av uppsatser eller drama. Vi kör samma sak i tre klasser och jag har haft två föreläsningar i vår samlingssal (Norrmanssalen) med allihop. Lite ovanlig situation att ha så stor publik. Det blir utmanande, nåt nytt liksom.

Jag började med att föreläsa om krig, rent allmänt. Varför krigar människan och hur har det sett ut historiskt osv. Mycket intressant. Andra föreläsningen handlade om hur Adolf Hitler driver igenom sina idéer och hur andra världskriget startar. Utöver det har min kollega ett föredrag om Paleatina-Israel. Känsligt ämne faktiskt. Vi har t ex sedan länge protesterat mot att vi betalar föreläsare om Förintelsen med att plantera träd (på ockuperat område!!!) varje år. Kritiken tas inte emot så sakligt tycker jag. Samma sak med att visa VERKLIGHETEN för människorna i Gaza och resonera utifrån hänsyn till den lilla människan, det är inte så lätt alla gånger. Man får höra att man ska vara neutral, men jag tror inte att någon är neutral inför Hitler eller Stalin (som vi tar upp i detta tema). Nej, då tar man ställning FÖR demokrati och mänskliga rättigheter. Borde man inte göra samma sak med det som händer i Palestina?

Vi fick av en lärarkandidat tillgång till bilder från en utställning som visade bilder från Förintelsen/Ghetton i Tyskland jämsides med bilder från Palestina. Skrämmande likheter... Utställningen blev visst stoppad. Undrar varför? Är det inte tillåtet att kritisera den starkaste makten i konflikten? Kan man inte på ett moget sätt diskustera och ifrågasätta de övergrepp, de mördade barnen, bombade sjukhusen utan att bli anklagad för att vara rasist/antisemit? Skilj på handling och person!
När man mördar barn är det lätt att tappa tron på människan!

Jag har inget emot människor med andra religioner eller idéer, men jag kan ALDRIG acceptera fundamentalism och kränkningar av NÅGON människa. Jag vill ställa mig på den svagastes sida.
Och...Kan man bomba sig till fred?

Tänkte beskriva mina funderingar kring krig, fred och terrorism med några citat:

" När vi [USA] dödar civila ska vi inte kalla det >oavsiktliga skador<. När de dödar civila kallar vi det terorism. Men vi fäller bomber över Irak, så att mer än 6000 civila irakier dödas, och ber sedan om ursäkt för >biverkningarna<. När al-Quaida spränger World Trade Center och Pentagon och 3000 personer dödas är det terrorism. Men vilken rätt hade vi att fälla bomber på civila befolkning? Hotade dessa civila att döda någon av oss? Jag trodde att enda gången man har rätt att ta någon annans liv är när de tänker ta ditt - eller har jag missuppfattat något här?"
(Michael Moore, Vem har snott mitt land, sidan 120.)

"Detta är summan av all plikt: Gör ingenting mot andra som, om det görs mot dig, skulle vålla dig smärta"
(Dharma, Hinduismen)

"Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De är utrustade med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av broderskap"
(FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, artikel 1.)

Med utgångspunkt i dessa citat kan man kanske ta sig en funderare om hur vi lägger upp undervisning och vilken hållning vi ska ha i t ex konflikter/krig eller kring övergrepp osv.

Ska vi vara neutrala i allt? Går det? Får vi ta ställning FÖR/MOT något?
Är objektivitet att våga kritisera om kritik är nödvändigt?
Eller är det subjektivt att våga kritisera?

/Janne

4 kommentarer:

#servant sa...

Nu läser jag här Jan, och kanske man kan bomba sig till fred. Det här är hemska exempel men se det som en provokation. Först, atombomberna över Hiroshima och Nagasaki. Detta räddade Kina, de skulle inte ha klarat mycket mer om det inte vore för detta. Sedan ett senare exempel, folkmordet i Bosnien. NATO-bombningarna hade effekt. Det stoppade ett folkmord. Visst det dödade många människor, men ha då i åtanke vad som hände med Rwanda och världens redan dåliga samvete..
Som sagt, våld är otäckt. Speciellt när man har vänner fast i Palestina och inte vet hur de har det. Eller andra som återvänder till de delar av världen där mer osynliga konflikter pågår.

Janne sa...

HEJ AMELIE Visst menar du Japan...? :-)
Frågan är om man inte redan var slagna efter Hiroshima, men ändå släpper de en tillöver Nagasaki. Men blir det fred i Irak nu efter kriget eller skapar det mer hat som i en tråkig spiral gör att våldet och kriget bara förvärrar situationen? Våld är en sista lösning, ingen universallösning på alla problem. T ex om USA vill ha stöd av arabvärlden borde de använda andra metoder som t ex att sätta press på Israel, bygga skolor, riva murar... Palestina är ett bra axempel på den tråkiga spiralen.
Fast i vissa fall kanske det inte finns andra lösningar. T ex kan man inte alltid prata med fundamentalister eller "idioter", tyvärr. Ha det/Janne

#servant sa...

Nej, jag menar Kina. Kina höll på att trasas sönder av de bättre organiserade japanska trupperna och den amerikanska hjälpen som Kina fick var endast för att uppehålla japanerna så de inte störde amerikanarna mer. Kina var ju fast i en ond spiral av inbördeskrig och krigsherrar, interna maktproblem och provinser som sig fria. Kina skulle nog inte klarat sig utan dessa bombningar. Japan skulle annars ägt Kina och då vet man inte hur maktfördelningen i världen skulle sett ut.

Janne sa...

HEJ
Det var mer än vad jag kände till... Måste kanske uppdatera mina kunskaper om Kina...
Som vanligt: "Det borde man ju veta som SO-lärare..." ;)
Fast det blev ju kanske inte så bra med Kina heller om man ser till mänskliga rättigheter och så. Intressant perspektiv för ett parallellt skeende med ett jätte-Japan...Mao v/s Japan...
Hur som helst:
Den amerikanska strävan efter makt och "maktbalans" i Asien skapade ju flera konflikter längre fram. Vietnam, Korea osv. Kapitalism mot kommunism, rik mot fattig... Samma sak i Latinamerika. Chile, El Salvador, Nicaragua, Cuba osv. Vad skulle ha hänt om de folk som själva ville ha en viss utveckling hade fått genomföra det? Men det är en annan fråga... Ha det. Fin blogg du har förresten!