måndag 16 mars 2009

Crossroads

Tiden går fort...
...Nu är det dags för det vi sett fram emot i mer än två år - musikalen spelas upp i Eskilstuna.
I morgon tisdag klockan 18.30 är det kvällsföreställning, det är då det gäller... Även om de två föreställningarna för skolan är viktiga de också. Det var så himla bra i Schweiz och jag hoppas det blir ännu bättre nu.

Arbetet har gått bra, även om det är rejält med arbete innan man kan ta emot gästerna.
Förra veckan var hektisk, så även helgen som nyss var. Gästerna kom i lördags och söndags.
I går, söndag, började vi repetera i konserthallen och det har fortsatt idag.

Inför en sån här grej ska det inte bara fixas med mat, husrum, värdfamiljer och repetitionslokaler. Nej, allt från ljus, ljud, instrument till kaffe och kaka, middagar, kvällsaktiviteter och telefonlistor, busskort och logistik. Massor helt enkelt. Det är lättare att åka iväg och vara gäst :-)

I går var vi ute och åt på restaurang och åt middag tillsammans vi lärare, eleverna spelade bowling. Idag är vissa elever på kinarestauranmg och vi andra har vilokväll. I morgon är det avslutningsmiddag efter föreställningen (som ocks åska ordnas...). Efter det åker vi till Norge på onsdag morgon.

I vår föreställning har vi elever från skolans invandrarklass med som statister. Det är himla kul att de ville vara med. De deltar med stor iver och vilja. Det känns som om vi inte bara sjunger och agerar omkring mångfald och integration, vi utövar det också. I gruppen av nationaliteter är normmän eller svenskar lika exotiska som turkar, thailändare, libaneser eller somalier.
Ingen är i majoritet eller har tolkningsföreträde. De är alla ungdomar med ett gemensamt mål - en musikal.
Slutsats: Om man vill arbeta med integration, spela teater tillsammans...
Vi har redan sett nya möjligheter för samarbete med invandrarklassen längre fram. Vi kan ju göra kul saker som inte bara ger kunskap, utan som även skapar kontakt mellen de nya och de "gamla" svenska ungdomarna. Ska bli intressant att följa. MEr om detta längre fram.

Läs mer om musikalen i måndagens Folket:
http://www.folket.se/link.php?id=243586&from=article&t=1525048305
Ha det/Janne

Till David K och din Facebook-grupp. Jag har kollat och det verkar intressant, men jag funderar ännu på hur jag ställer mig till idén. Vet inte riktigt, men det tar väl ett tag att smälta er idé om nytt skolämne. Jag vill att dessa frågor ska vara en normal del av vardagen i skolan redan nu, vilket de på flera sätt är i mitt arbetslag. Vi använder samtalet och gruppen för att utveckla förmågor och relationer. Det kan man göra inom befintliga ramar också, om man vill... Återkommer till dig! /Janne

Inga kommentarer: