lördag 13 december 2008

Skönhetstävling inför Lucia

Jaha, då var det lucia igen (ja, igår firade vi på skolan iaf).
Som vanligt föregås hela firandet av en skönhetstävling, eller populäritetstävling i vissa fall. Snyggaste tjejen (?) får flest röster.
Suck, på vilken humanistisk idé vilar denna tradition? Är det den människosynen vi står för?

Förut var det rosutdelning på alla hjärtans dag då eleverna beställde och skickade rosor till varandra. De mest populära kunde räkna in dussinet rosor, medan de mindre populära kunde vara glada om ingen såg att de stod där tomhänta. Jag vet att det hände att man "arrangerade" med "blombud" för att slippa stå där och annonsera sin impopuläritet. Som tur är så har den traditionen upphört. Men Lucia-skönhetstävlingen fortsätter...
Hur som helst, jag är emot att rangordna populära och mindre populära elever i skolans namn, det gör eleverna i alla fall och det får vi hantera så gott som dagligen! Skolan har faktiskt ideal som den ska slåss för... och dem behöver jag väl inte räkna upp här?/Janne

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det är beklämmande... När de sedan ska utse "balens drottning" och "balens kung" på balen i nian så blir det ännu värre!

Janne sa...

Hej Christer. Som tur är så har vi inte tradition med bal på högstadiet, men det finns på gymnasiet. Eleverna där lägger ibland tusentals kronor på "rätt" kläder och "rätt" transport. Balklännigar, smoking och limousine, för vad?
För att passa in i mallen?
Den som inte har råd är en "looser"? Ja, naturligtvis är de det som har råd som vill ha dessa traditioner, ett sätt att visa sin status på. Samma sak är det med "kravet" eller modet att ha märkeskläder i skolan.
Vill vi ha det som i USA där framgång och ekonomi är måttet på en människas status/värde?
Jag tackar i så fall NEJ!