fredag 5 oktober 2018En vecka till tar slut och här sitter jag i ett tomt arbetslag med hög musik och min dator som sällskap medan pappershögen krymper och tankarna formar någon typ av reflektion kring veckan som gick.

Det är svårt att greppa hur stor skillnaden mellan de olika programmen är i fråga om hur man är van med läsande, skrivande och analytiskt tänkande. När den ena gruppen gräver djupt i sin själ för att skriva 450 ord häpnar den andra gruppen över att man inte får skriva mer än 1800.

Förmågan att läsa och vanan med böcker, tankar, argument och bokstäver, likväl som kreativt eller kritiskt tänkande bygger vi ju upp på mycket lång sikt från det att barnen börjar tala. Jag glömmer ibland bort att dessa skillnader finns och har en historia, men påminns ganska ofta då jag möter eleverna. Utmaningen är att anpassa sig efter det utan att förenkla för mycket för de som har svårt. De ska ju läsa "samma" kurser trots allt, vilket kanske inte är rättvist.

Förresten så dömdes läraren som skickade sex-sms till sin elev för sexuella trakasserier. Dagsböter och skadestånd. Tack domstolen.

Nu stänger jag "butiken" och kilar till gymmet innan det blir fredagsmys i soffan. TREVLIG HELG!

Inga kommentarer: