fredag 4 maj 2018

Fredagen den 4 maj

Varför är det ytterligheter som regerar i samtiden?

Jag ser omkring mig i skolan, och utanför den också, hur det är allt mer polariserat. Det sker på olika områden. Ett av dem är jämställdhet och sexualitet. Där står på den ena sidan #metoo och på den andra porrindustrin.

Den ena sidan står för allas lika värde, rätten till sin kropp och respekt för varandra och det är en anda, eller rörelse, som har vaknat till liv i svallvågen av sexuella övergrepp och patriarkala strukturer som förtyckt och nedvärderat kvinnor. #metoo handlar, som jag ser det, om en sund reaktion som vill ha något bättre, något rättvisare och mer humanistiskt (där varje människa har lika värde och respekt för individens egenvärde).

På andra sidan står porrindustrin som allt mer bygger på övergrepp och en kvinnosyn som har väldigt lite att göra med en människosyn - man reducerar kvinnor till sexuella enheter som ska tillfredsställa män. Det påminner en del om hur nazisterna avhumaniserade judar och andra "icke önskvärda" genom att tala om enheter, kackerlackor, landsförrädare etc. istället för att ge dem mänskliga egenskaper eller roller.

Vi såg "Pornland - how porn hijacked our sexuality" på jobbet för ett tag sedan som en del av skolans jämställdhetsarbete. Utgångspunkten var att vi som möter tonåringar behöver förstå hur den värld som de möter på nätet ser ut innan vi pratar om jämställdhet, porr, sexualitet etc. Det ser inte ut som det gjorde på 80-talet med lite naket och lite sex, nej verkligen inte. Dagens internetporr är på en helt annan nivå.

Jag måste säga att jag mådde fysiskt dåligt efter filmen, faktiskt i flera dagar. Även om de korta klipp som visades var "blurrade" så gav den våldsförhärligande, övergreppslika, våldtäktsförhärligande bilden av sexualitet tillsammans med budskapet och den undersökning som dokumentären stödjer sig på, mig känslor av äckel. Allt som #metoo står för i form av ömsesidighet, respekt, lika värde känns som fullständigt osannolika värden i porrens värld. Ett nej är inte värt något utan med tvång kan man få sin vilja igenom.

När porrindustrin i sin iver att skaffa framtida kunder, försöker lära upp de intet ont anande tonåringar som googlar "porr" att "det här är vad varje riktig man vill ha" så är det lätt att hålla sig för skratt. Om det är den synen på kvinnor och sig själva i relation till sin sexualitet så är det mycket illa. Jag har knappt ord för att uttrycka hur illa det blir. I porrens värld finns kvinnan till för mannens njutning, inte för sin egen. Hon är reducerad till ett redskap - en icke-person. Det påminner mig om hur en viss D Trump uttrycker sig om kvinnor att man ska "Grab them by the pussy", vilket visar upp en vidrig kvinnosyn. En kvinnosyn, som för mig också blir en manssyn som står i total motsats till alla humanistiska ideal som finns att tillgå. Det säger ganska mycket om dig som man ifall du tar dig rätten att kränka, förminska, förnedra, plåga, utnyttja kvinnor och samtidigt försöka ursäkta det med att det är en del av manligheten. Om DET är manlighet så vill jag nog går ur eller åtminstone avsäga mig medlemskapet...

Så när vi å ena sidan tillsammans kämpar för ett demokratiskt och humanistiskt samhälle med allas lika värde, med individens rätt till sin kropp och sexualitet i en anda av ömsesidig respekt så bekämpar fienden - porrindustrin - det, ibland med hjälp av det "fria, demokratiska samhället och yttrandefriheten." De försöker med alla medel tvinga in män, och kvinnor, i roller som står väldigt långt från det som i alla tider utgjort basen för vad det är att vara människa. Allt för att göra vinst?

Att vara god, omtänksam och medkännande är för porrindustrin (och macho-kulturen) inget värt, det handlar om att vara egoist och bara se till sina egna behov - och kan man tjäna pengar på det så är det ok även om man exploaterar, utnyttjar och förleder människor (inte bara ungdomar) in i omänskliga beteenden och mönster.

I min värld är det inte ok. Kan vi inte bara bestämma att i är snälla mot varandra?

Vi behöver verkligen resonera om vad manlighet innebär. Kan vi inte vara "man enough" att vara goda och känslosamma? Kolla klippet från Ted-talks och anta utmaningen av Justin Baldoni: https://www.facebook.com/TED/videos/10159681264070652/

/Janne 

Källor/lästips med utgångspunkt i ovanstående...

https://www.amazon.com/Pornland-How-Porn-Hijacked-Sexuality/dp/0807001546

http://dagensbok.com/2009/10/15/zygmunt-bauman-auschwitz-och-det-moderna-samhallet/

http://media.humanisterna.se/pdf/humskola.pdf

Inga kommentarer: