Nu kommer julen, en välkommen ledighet och ett avbrott. Kanske inte för alla dock... Undrar hur många av mina elever som INTE får julklappar eller som har en pappa/mamma som kommer att vara full hela julafton för att "komma i stämning"?
Att alla inte har det bra är ganska tydligt, men det skrämmer mig att kylan inte bara är den som håller snön kvar. Nä, det är den andra kylan som ligger över landet som gör mig orolig inför framtiden. De fattiga blir fler och det gemensamma välfärdssystemet monteras ner till en valfrihet som kostar pengar. Den som inga pengar har kan självklart inte välja...
I senaste etc.se skriver Stefan Koch om vårt nya Sverige och jag blev påmind om det jag går och tänker, men inte lyckats formulera så väl som Stefan:
"I de krympande välfärdssystemen skyls gliporna med små potter för det ena och det andra. Statliga myndigheter delar ut projektmedel. Privata organisationer delar ut projektmedel för att hjälpa särskilt utsatta grupper. Det här är den nya modellen. Den effektiva punktinsatsen. De särskilt behövande får något som hjälper just dem. Verksamhet där det verkligen behövs. Frivilligt ideellt arbete ersätter offentliga välfärdssystem. Rotary och unga killar från förorten som får åka torpedbåt. Innovativa sociala projekt får medel för att utveckla metoder som sedan växer till folkrörelser. Väckelse, engagemang och att bry sig. Fungerar det? Nej det gör det inte. Ingenting kan ersätta fältassistenter som inte längre finns, nedlagda fritidsgårdar, en försämrad undervisning kombinerat med en arbetsmarknad som kräver utbildning, för att nämna något."
Ett kallare Sverige - Det nya Sverige med de nya moderaterna där plånboken styr hur livet ter sig. Men även skolan drabbas av den nya politiken, det nya Sverige. Stefan skriver vidare:
"På skolor med för små resurser frodas mobbning. I ett samhälle med hårdare ekonomisk utslagning och segregering far allt fler barn illa. Friends och Bris kan inte ändra på det. En nyliberal politik och svenska bankers krav på den ekonomiska politiken har skapat oceaner av lidande hos stora grupper unga i länder som Litauen, och ett hjälpcenter bekostat av Sverige ändrar inte på det. Allt det här saknar struktur och sammanhang. Det kommer ur en ogenomtänkt samhällssyn. Eller värre än så, en medvetet ogenomtänkt syn på hur tillvaron fungerar."
Det är i den verkligheten som friskolorna kan göra miljoner i vinst. Kolla artikeln i E24. Det är våra skattepengar man mjölkar ut. Pengar som ska gå till en bra utbildning åt alla i hela landet, egentligen. Istället hamnar de hos finansbolag, riskkapitalister och utländska investerare. Är det verkligen ett bra sätt att använda våra gemensamma resurser? Inte nog med att bankerna får miljarder för att täta läckor orsakade av finansbubblor och vinstfixering, nu ska staten sponsra riskkapitalisterna också. Suck.
Men vi kan ju ordna en välgörenhetsgala och samla in lite pengar som vi kan skänka som allmosor till de fattiga stackarna...Återigen vill jag citera Stefan Koch:
"De rika vill ge pengar till de fattiga men de vill bestämma hur och när det ska ske. Det ska vara på de rikas villkor och det ska vara en gåva. Det ska inte vara en skatt som tar in medel och sedan omfördelar dem på ett reglerat sätt i samhället. Det ska alltså inte vara en rättighet. Det här är den grundläggande ideologiska skillnaden mellan välfärd och välgörenhet. Välfärdssystem har samhällsansvar och kan ställas till svars om de inte fungerar. Välfärdssystemen har ett tryck på sig för att utveckla strukturer som ska nå alla. Alla måste nås av de offentliga systemen för utbildning, sjukvård och socialbidrag. Men välgörenheten finns lite här och lite där som det faller sig. Så är den alltid, välgörenheten."
Som sagt, välfärd ska nå alla. Insamlingar och välgörenhet i all ära. Jag tycker att musikhjälpen med 12 miljoner kronor insamlade till kampen mot utnyttjande av barn är värt att applådera, men rätten till bra skola, bra fritid och allt det där andra som vi skrivit under i barnkonventionen ska inte baseras på allmosor utan på ett gemensamt skattefininasierat välfärdssystem. Att en som lyfter 40 miljoner i bonus (investors chef) lagom till jul får betala rejält med skatt är eftersträvansvärt.
Man ska komma ihåg att alla pengar kommer från arbete. För vad jag vet så finns det inga pengar som skapar kapital på egen hand. Det är alltid någon som gör jobbet. Vem eller vilka är det som arbetar?
Jag är stolt över att betala skatt och tycker självlart att den som behöver en rullstol, specialutrustad bil, datorstöd, dövtolk, permobil, hörapparat, sjukvård, skola, fritids, knäoperation, förskola eller omsorg på äldre dagar ska få det. Jag vill gärna vara med och betala. Det har vi råd med!
2 år sedan
3 kommentarer:
Hej Janne! Lappjävelen här=)
Visst är det skönt med lov. Dock har det inte alltid med samhällsklass att göra om barnen har en bra jul eller inte. "Rika barn" har även de föräldrar med missbruksproblem. De kanske hade blivit mer sedda av mindre egocentrerade, "rika" föräldrar o s v. Inte generalisera för mkt nu=)
Vi har det system vi förtjänar i det här landet. För att vi ska kunna försörja alla sjuka, ha en bra skola så är det som du säger- alla måste bidra. Så har det inte varit. Ett fåtal skall försörja fler. Vad det gäller riskkapitalism så har du lägre skattegrad än om du byggt upp något för att sedan sälja det. Om du investerar kortsiktigt så tjänar du mer. Något vi fått genom att rösta RÖTT!
Sen så är det ju känt att "alla" tycker att vi ska ett fungerande välfärdssystem och att alla ska vara med, d v s betala höga skatter. Men varför nyttjar då alla direkt diverse ROT, RUT då det gynnar dem själva? Lysande ex. i Lasse Ohly som ondgör sig över friskolor, ombildningar av allmännyttan etc. Hans barn går i friskolor, han bor i bostadsrätt och han är patient på Sofiahemmet!!
Därför att skillnaden mot tidigare regeringar är ju att om du inte får allmän vård inom viss tid så har du rätt till ett privat alt. d v s S-hemmet! Man ska nog inte ondgöra sig över vissa partier i vissa frågor när man själv är pigg på att nyttja dem för personlig vinning =)....eller hur?
Alkoholiserade päron finns i alla samhällsklasser, stämmer. Men vissa saker förblir svåra för de som saknar pengar, tyvärr. Inte för att det var 100% bra tidigare. Tyvärr har politiker en förmåga att tappa fotfästet lite väl fort när man får makt och hög lön. Att bli riksdagsman är inget självändmål utan ett medel, men om man blir bekväm så lägger man kanske mer tid på att behåla sin plats. Som att trampa vatten istället för att simma framåt.Man ska leva som man lär men det äår inte konstigt att den rikaste procenten utnyttjag RUT mest...att de rikaste vinner mest på politiken som förs. Men det säm är illa är att media fokuserade mer på 400 kronor mert i månaden istället för t ex synen på sjukförsäkring, samhälle, skola osv. Lite fel fokus. Visst är det illa om man står för t ex att inte ombilda hyresrätter politiskt, men gör det för egen vinning hemma. Eller mot friskolor men sätte rbarnen i dem.
Jag vinner en del på ROT men principen känns konstig.
Littorin som talade sig varm för att alla ska söka jobb om man är arbetslös annars är man fast i bidragsfällan, utanförskap. Men det gäller inte honom för han har 120 000 i månaden ändå, utan krav att söka jobb... När man tvingar sjukskrivna som knappt kan klara sin vardag till att söka jobb och bi utförsäkrade då är det kallt i samhället, eller?
Helt rätt!
Kristofersson är ju satt på att förbättra systemet. De hävdar ju att det fanns vissa "inkörningsproblem". Flera av de som det skrevs om har ju fått förlängd ersättning.
Debatten borde dock handla mer om hur man får folk i arbete så staten får in skatt. Hur kan vi nyttja den invandring som kommer direkt. Inte först traggla runt med SFI i 5 år etc....
Sen är det bra att alla slöhögar som inte VILL jobba, måste göra det! Varför ska vi försörja lata personer. Sjuka däremot, javisst!!
Makten bestämmer sina egna regler. Danielsson får 350 lax i omställningsbidrag. OCH han fick gå för att han gjort något brottsligt!!! Du och jag hade blivit åtalade samt avskedade.
Kylan i samhället beror först och främst på "nya tider". Du och jag samtalar via nätet och SMS. Inte lika ofta vi syns öga mot öga över en kopp kaffe. Som förr i tiden när man gick över till grannen....Folk hjälpte varandra i högre utsträckning...
Skicka en kommentar