söndag 4 oktober 2009

utmaning

Stressen äter kreativiteten...
Varför kan inte Eskilstunas politiker (eller riksdagsdito) praktisera i skolan, den verksamhet som de styr över men inte förstår?
Man börjar tröttna på att inte kunna erbjuda kreativ, konstruktiv och individanpassad undervisning utan att samtidigt bränna ut sig själv. Ingen skulle acceptera att en trafikskola hade lektioner i buss med 30 elever per tillfälle med målet att ALLA ska lära sig köra bussen säkert i trafiken, men så känns det som om man i skolan tvingas att arbeta många gånger! 34 elever i samma sal, det är verkligheten ibland. Vem tror att det blir bra? Fast det är ju klart, om trafikskolan misslyckas blir det olyckor i trafiken, våra "misslyckande" syns inte på samma sätt... Anta utmaningen politiker! Kom och jobba en vecka! Men det törs ni väl inte...

Jag skickade en version av denna till lokalpressen... Den kanske dyker upp där.

Fortsättningsvis:
Fler nationella prov, fler betygssteg och hårdare ordningsregler löser inte problemen, det är faktisk något mer komplicerat än så... För att dra en parallell: För att köra buss säker måste man sitta bakom ratten med vettig handledning, man behöver testa sin förmåga under uppsikt... Som lärare hinner man inte se alla, hinner inte handleda, möta eller vägleda alla efter individens olika förutsättningar. Man ger snart upp. Även om det finns guldkorn, som jag berättat om i tidigare inlägg. Men problemet är att det tar ganska mycket energi att locka fram alla dessa extra finesser och kvalitéer hos eleverna. Planering, förberedelser och lite mer planering till. Helst tillsammans med de andra som man ska arbeta med, men den tiden är sällsynt. Det är så mycket man ska hinna med...

Flera lärare i min närhet talar om att söka nya jobb, kanske rent av utanför skolvärlden. Kompetenta lärare som inte tycker att det är värt det längre. Synd att dränera skolan på kompetens, tycker jag.

Arbetsförmedlingen söker folk, jag funderar på att söka. Vad annars?
Tips mottages med glädje! :-)

Kontaktannons:
Här finns: kreativ, välutbildad, målfokuserad, verbal, påhittig och självständig man med goda språkunskaper, körkort och bil samt med vana att handleda, utveckla och samverka med människor enskilt eller i grupp, både praktiskt och teoretiskt under knappa tids- och budgetramar.

Söker: Någon med idéer och visioner, god ekonomi och som kan skapa utmanande arbetsuppgifter där man möter och arbetar med människor i olika sammanhang eller situationer. Let's get together and create good music;-)

Inga kommentarer: