söndag 7 juni 2009

Sommarlov... men ändå planer för hösten...


Stenstaty från Vigelandparken i Oslo, som var förra sommarens semestermål. Värt ett besök.

...har redan börjat fundera lite på upplägget inför hösten, :-) men bara lite...
Två nya sjuor, suck - kan vara jobbigt. En av dem är fotbollsklass och jag vet ju att de kan vara lite "röriga" ibland. Har som vanligt ingen långsiktig planering - kanske borde jag ha det? - ja, eller så litar jag på att det fungerar som det brukar när man gör upp planerna lite efter vad som sker och hur klassen fungerar. Men det blir väl lite "uppfostran" som vanligt första tiden. Man måste lära dem hur man beter sig, vad man ska göra i skolan och andra basic-prylar.
Ibland blir man förvånad över vad de har för självbild och motivation, eller brist på självbild och motivation... Hur som helst... Jag funderar på att använda fotbollen som utgångspunkt i fotbollsklassen. Genom att läsa och lära om ett av Europas topplag t ex Real Madrid eller Juventus hoppas jag knyta upp kunskap om landet, kulturen och annat. Man kanske kan kräva en redovisning som innehåller cirka 1/3 om laget, 1/3 om landets geografi samt 1/3 om landets kultur, mat, musik och historia.
Sen lär man väl arbeta med lag och rätt lagom till att de ska på "Känn dig trygg, förebygg" då de träffar polisen mfl nere i Munktellarenan. Regler och normer är faktiskt ganska kul att arbeta med. Sen får vi väl se, men att arbeta med kartor brukar vara bra. Man kan ju börja med Eskilstuna. Alltså; tre arbetsområden börjar utkristallisera sig...
Sen är det ju åttor och nior som ska planeras också.
Det ordnar sig...
Nu ska jag snart ta sommarlov...



Ha det!/JANNE

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra tänk! Använd dig av Google Earth där eleverna kan göra egna resfilmer etc. Låt dem sedan göra egna filmer om deras arbeten. Det utvidgade textbegreppet är så spännande. Lycka till!!!!

VojjE sa...

Blir det lika bra lektioner som de vi hade så ska det nog inte bli ett problem. Fast fotbollsklasser är ju alltid lite egna. Du får hoppas på en utveckling i stil med våran!

//Nyligen utexaminerad elev.