torsdag 6 november 2008

Hur lyckas du i skolan?

Finns det genvägar till framgångar i skolan?
Ja faktiskt, det gör det...

När man rättar elevernas arbeten syns det i bland att man är smart och använder familjen eller vänner som "fiffiga kamrater" (Vygotsky) och då blir både tänkande och resultat bättre.
Där det finns ett levande samtal hemma vid matbordet, i bilen eller liknande tränas barnens förmåga att förstå, resonera, tänka och förklara.
Resultatet av samtalen syns verkligen (naturligtvis är det bra om man i familjen har en positiv inställning till att läsa och lära sig, till skolan och utbildning i stort också).

Jag uppmanar ständigt mina elever att ta hem sina arbeten, frågor, uppsatser, PM eller hemprov och snacka med dem där hemma, jämföra resonemang och testa egna teorier på dem. För att sedan använda det i arbetet. Varför inte citera mormors teorier om religion och tro, eller ta upp morsans resonemang kring miljöbilar eller kritisera familjens gamla gräsklippare osv.

Återigen, hur ska man i god Vygotsky-anda kunna använda fiffiga kamrater på prov och läxförhör? Prov är nödlösningar som ska förenkla för läraren när han rättar...
"Kalle har 14 poäng, det motsvarar G, Lasse har 16 poäng, det ger VG"... Suck!
/Janne

Inga kommentarer: