onsdag 25 september 2013

..ibland så flyter det bara...

I dag är det en bra dag. Elever som tidigare varit motsträviga och ovilliga arbetar med sina arbetsuppgifter. Flitens lampa lyser i mina två basgruppsrum. De drygt 20 eleverna håller på med matte (fyra studiegrupper om 4-6 elever). Framförallt arbetar de med sina wellpapp-figurer (vita huset, Empire state building etc.) där det ska beräknas volym, omkrets, area och skala...

När det flyter och man har tydlighet så fungerar det bra. Men om man inte har tydlighet så upplever eleverna det som "flummigt". Det fungerar bättre att börja arbetspassen med att styra in dem på vissa uppgifter och med översikten utdelad så vet de bättre vad och hur de ska arbeta.

Det är ganska mycket som ska göras, men i vanliga fall gör de ju olika saker i alla ämnen, nu har allt samma mål, tid och tema. Fast det är inte en barnlek att starta en  ny skola. Många saker som ska klaffa. Bara att få schema och lärare kompatibla med lektioner och behov tar sin tid. Ja, och hur ska vi formulera uppgifterna på bästa sätt så att alla kan förklara dem? Det finns många frågor som vi hittar svaren till hela tiden. Men det känns bra att gå i frontlinjen...

torsdag 5 september 2013

Tordagstankar

Nu är första temaarbetet snart till ända. Idag har eleverna "tentamen" på så sätt att de arbetar med sina reflektionsfrågor. Skönt att de kan sitta i klassrummet med sin dator och arbeta i lugn och ro. Men det är ju klart med 11 elever så finns det ju mindre som stör.

Arbetsområdets tema likabehandling har varit intressant eftersom vi kunnat väva in viktiga frågor om rättvisa och respekt i det mesta. Elevernas filmer ska bli intressant att se. Jag fick agera elak och argsint lärare i en av gruppernas filmer... Filmerna visar vi för varandra i morgon.

Sjuornas filmer har utgångspunkten näthat. Det är intressant att se hur otroligt läraktiga eleverna är i iMovie och garageband som de har i sina datorer. De filmar med datorns web-kamera men klarar ändå av att göra det bra. De redigerar och läger på musik. Musiken skapar de i garageband som är ett riktigt roligt musikprogram där man kan vara sin egen DJ.

Nu börjar också allt annat falla på plats och den stress som grävde mig så sent som i tisdags har mojnat. När schema och arbetstider börjar falla på plats blir jag lugn. Att vara stresstålig är en sak, men att vara kreativ kräver struktur runt omkring mig. Var sak på sin plats, kaffekokandet fungerar, fikalistan är klar, skåpen på plats...då kan vi börja;-) Så är det verkligen för mig. Om det är rent på skrivbordet och pärmarna, hyllorna och rummet är i ordning blir det lättare att fungera kreativt. Diagnos?

Ekologiska fotavtryck blir en av de bärande principerna i temaarbetet och jag fokuserar helt på den delen av SO-ämnet. Eleverna ser också fram emot mer av "vanliga" lektioner som idrott och språk, samtidigt som många spanar drömmande in i hemkunskapens lokaler i sexornas korridor.